Spring til indhold

Kurv

Din kurv er tom

Litografier

PlakatKunst er et online galleri, som sælger originale vintage plakater fra en enkelt privat samling. Én af verdens mest imponerende samlinger af originale vintage plakater. Originale litografier som ikke blot er flotte og meget sjældne, men som - i de fleste tilfælde - også er i ekseptionel god stand.

Plakatkunst fra

En speciel samling

Hos PlakatKunst sælger vi udelukkende originale vintage plakater for en enkelt privat samler. Gennem et halvt århundrede har denne dansk samler tilføjet plakater til sin imponerende samling, som idag er en af verdens mest bemærkelsesværdige samlinger af originale vintage plakater - især hvis man medregner alle de plakater, som allerede er blevet solgt.

Det har aldrig været hensigten at sælge ud af samlingen, men for nogle år siden besluttede han sig alligevel for at afvikle samlingen, så de unikke værker kunne komme ud i private hjem og museer, hvor kunstværkene kommer til deres ret, og kan nydes af folk fra hele verden.

Vi har eksempelvis solgt Verano de 1933 til San Telmo Museum i San Sebastián og South Africa for Sunshine til en flink mand fra Washington.

Hvordan kan vi bevise

Autenciteten

Vi får tit spørgsmålet: Hvordan kan vi bevise at plakaterne er originaler, og ikke genoptryk?

Kort sagt, er man ikke i tvivl, når man står med det originale eksemplar i hånden. For det første har de litografiske værker et helt andet udtryk end almindelige printede plakater. Modsat almindeligt printede plakater, er litografi et kunstnerisk håndværk, som giver et resultat der minder mere om et maleri end en printet plakat. For det andet, produceres det gamle papir slet ikke mere. Derudover er de fleste plakater markeret med nummering, litografisk trykkeri, årstal og kunstnerens navn.

Alle plakaterne er en del af en enkelt samling, som ejes af en ekspert indenfor plakatkunst. Så vi ved ved sikkerhed, at der ikke er genoptrykte plakater i denne samling, og bakker vores ord op med 14 dages returret. Skulle du være skuffet over plakaternes autencitet eller stand, kan du bare sende plakaten retur. Det er dog aldrig sket.

Historien bag

Litografi

Litografi er en trykproces, der bruger en flad sten- eller metalplade, hvorpå billedområderne bearbejdes med et fedtet stof, så blækket vil hæfte til dem, mens de andre områder er gjort blækafvisende.
Litografien blev opfundet i slutningen af det attende århundrede, og brugte oprindeligt tyske kalksten som trykoverflade. Dens opfindelse gjorde farveudskrivning lettere. Områder med forskellige farver påføres separate sten og trykkes på det samme ark.

I slutningen af det 19. århundrede begyndte litografer at bruge masseproducerede zinkplader i stedet for sten i deres trykproces. Denne innovation gjorde det muligt at forberede flere plader, hver med en forskellig farve blæk, og at trykke disse på det samme ark papir uden afstand.

Plakater i mange farver og størrelser kunne nu produceres effektivt. Dygtige illustratorer og grafiske designere begyndte hurtigt at udnytte denne nye teknologi; “Plakatens guldalder” (1890’erne gennem Første Verdenskrig) var det spektakulære resultat. 1920’erne og 1930’erne gav os nogle af de smukkeste litografier nogensinde, og det især sjældne originaler fra disse årtier som du finder her på PlakatKunst.dk.

Litografier har en enestående kvalitet og taktilitet, som slet ikke kan sammenlignes med moderne genoptrykte plakater. Man skal se dem, for at opleve de betagende farver som er malet på det gamle papir med historiske motiver.

Historiske

Gamle kort

Vi forhandler også gamle landkort fra hele verden. Kort som er fyldt med fascinerende historiske og finurlige detaljer.

De fleste af vores kort er litografiske eksemplarer med charme og autenticitet, ligesom vores gamle plakater, men priserne på kort er meget lavere, eftersom de er mindre efterspurgte, mindre sjældne og oftest ikke med helt samme kunstneriske præg som de gamle, originale vintage litografier.